15 Şubat 2017 Çarşamba

SİZ BUNLARI UNUTTUNUZ MU?

Vesayetci Sistemin Babası Geliyor
Siz farkındamısınız; eğer referandum evet ile sonuçlanırsa; gelmiş geçmiş en baba vesayetci sistemin devreye gireceğini. 
...
Düşünün ''Başkan''ın paşa gönlüne göre atadığı bakan bürokratları ile bir şey düşünüp, pratik geliştiyor ancak kendisini sürekli ''Acaba başkan ne der'' tehditi altında hissedecek ve işi sağlama almak için başkanın etrafında dolanıp, duracaktır. Çünkü bakan milletten güç almıyor, zira Başkan'ın seçip, o makama oturttuğu kişi; gidişi de, gelişi kadar kolay olacaktır.
...
Akçeli işlerle ilgili; mesela bir ilimizde kupon arazi için bir çalışma yapılacak; sanmıyorum ki Başkan'a danışılmadan ve onay alınmadan işe başlanabilsin.
...
Diyelim emniyet güçleri bir kaçakcılık vakasına suçüstü yaptı. Arabanın pilakası Giresun, İlçesi Şebinkarahisar ve ben de Devlet Başkanıyım ve Şebinkarahisarlıyım ama ''Rizeli''huyundayım; sormak isterim, o emniyet mensupları (Bana) Başkan'a danışmadan savcıya haber verirler mi; vermezler.
...
Mesela yurt dışında büyükelçimiz, kendince ülkemizin menfaatini koruma adına inisiyatifini kullanarak bir toplantıya katılma veya katılmama kararı almayı düşündüğünde; başkanın iki dudağı arasındaki akibetini düşünerek gerekeni mi yapar; yoksa ''Nemelazım'' mı der.
...
Diyelim ki; Şebinkarahisar'ımız il oldu, Hayri abimiz milletvekilimiz; ben de bizim Gürçalı Köyünün çabanıyım.Hayri abime gidip, su sorunumuzu dile getiriyorum ama bana ''Bakan Bey'e iletirim ancak ondan kesin cevap alamam; nitekim bu masraflı ve alangirli bir konu; Sayın Başkan ile görüşmeden karar verebileceğini sanmıyorum'' dediğinde; ''Abi o zaman sen doğrudan Başkan'a git, talebimizi ilet'' diyeceğim ama peşinen ''Olur mu canım, beni fırçalar; bakan Bey nerede'' diyecektir.
....
Örnekleri daha da sıralamak mümün. Verdiğim örnekler üst kademede olup bitecekler üzerinden. Alt kademe müsteşar ve bürokratların kendi aralarındaki hiyerarşik yapılanmada olabilecek kilitlenme ve tıkanmayı tasavvur bile etmek istemiyorum.
...
Sorumluluklar konusunda risk almama, bir üst makama yönlendirme veya öteleme gayretleri ile; sürekli yukarıdan aşağıya doğru ''Buyurma'' gayretleri. İhale bitmiş ''Başkan'dan selam var'' emrivakileri ve daha neler,neler. Yüzde yüz myaşanacağına inandığım bu olasılıklar; allanan, ballanan ve pullanan sistemi tıkıyacak, kesinlikle de yürümeyecektir. 
...
Aslında klasik anlamda bilinen başkanlık sisteminde bu riskleri ortadan kaldıran mantıklı ve makul oto kontrol, denge, denetim mekanızması var ama Türk milletine anlatılarak değil de; algı yaratarak dayatılan ucube; ''Partili Cumhurbaşkanlığı'' veya aslında üç beş tane aklı evvelin yazıp ortaya çıkardıkları ''Türk Tipi Başkanlık''a, ''Türk tipi'' denilerek Türk milletine şamil kılınmasını kesinlikle kabul etmiyorum. Tarihte Türk milletinin ortak aklından süzülerek çıkmış çok zekice icatlar ve icraatlar olmuştur ama hiç bir zaman böyle bir ucube çıkmamıştır. Zaten kim/kimlerin aklından dahi çıktığı açıklanmıyor, saklanıyor. Ben olsam, yaptığımın doğruluğuna inanıyorsam; meydanlara çıkar, onur ve gururla ''Bunu ben/biz yaptık, hazırladık'' derim. Çümkü ortaya çıkan ''Ürün'' inanılarak değil, sipariş üzerine üretildi. Millet de inanıp, güvenmeyeceği için hayır diyecektir; eğer kendisine anlatılma fırsatı yaratılırsa.

Referandum sonucu evet çıkarsa niçin 2019 da yürürlüğe girecek
Sayın Bahçeli devletin bekası sözkonusu ise; niçin referandum sonucu evet çıkarsa 2019 da yürürlüğe girecek. O zamana kadar atı alan Üsküdar'ı geçmez mi? Devletin bekası demek, ortadan kalkma tehlikesi demektir. Bu beka sorununu yaratanlar size 2019'a kadar müsade mi verdiler. Sayın Bahçeli devletin değil, koltuğunuzun bekası için böyle bir takvimi programlamış olduğunuzu anlamamak için eğitim bile şart değil. İşte en azından aklımızla alay edip, zekamızla dalga geçmeniz bile kurduğunuz tezgaha #Hayır dememiz için yeterli sebeptir.

MHP-AKP Sanal Koalisyonu 7 Haziran akşlamı Kurulmuştur
Siz hatırlıyormusunuz; 7 Haziran sonrası Tuğrul Türkeş henüz AKP'ye geçmemişken kendisine "AKP ile görüşen milletvekilleriniz varmış" diye sorulduğunda "Sayın Bahçeli'ye sorun" şeklindeki cevabında; aslında AKP ile bu günler, hatta başkanlık sistemi için bir pazarlığın yapıldığı

ve bu pazarlık gereği Tuğrul Türkeş'in AKP'ye geçtiğini anlayabiliyoruz. Yine bugün daha iyi anlıyoruz k; Meral Akşener düşmanlığının arkasında, sanal olarak AKP ile yapılmış olan ittifakın tezgahına düşmemiş olmasıdır.
...
Nitekim Tuğrul efendi henüz bir haftalık AKP'li iken genel kurulda Bahçeli ile başbaşa birbirlerine karşı ''Ense tokat'' samimi pozlarına şahit olmuştuk.
...
Muhteremler bizler okuyan, düşünen, analiz eden; algılara teslim olmayan fikri, vicdanı hür insanlarız. Dünü unutmayacağız; yarınlara hazırlık için bilesiniz. 

Ülkemizden geçen PYD konvoyu

Madem Savaşacaktık, PYD'ye niçin koridor açtık
Siz biliyormusunuz; PYD'yi IŞİD'e karşı korumak için daha sonra terörist başı ilan ettiğimiz Salih Müslim'in talebi üzerine Kuzey Irak'tan gelen peşmergelerin Suriye'ye geçmeleri için ülkemizden koridor açtığımızı. 
...
Ve yine siz biliyormusunuz; daha sonra, PYD Suriye'de Kürt koridoru oluşturmasın (doğru karar, arksındayız) diye Suriye'ye girmek zorunda kaldığımızı ve maalesef bu nedenle hergün şehitler verdiğimizi
...
Ve yine siz biliyormusunuz; Türk milliyetçileri ve muhlefet olarak ''Hayır, bunlara güven olmaz, koridor açılmamalı'' diye feryad edip, sesimizi hükümete duyuramadığımızı.
...
Bütün bu hataların nedeni, fiili ama gayri hukuki "Tek adam aklı" ile hareket edilmesidir.
İşte bundan sonra ''Anayasal zırh giydirilmiş'' tek adamlı başkanlık sistemine; devletin ve milletin başının belaya girmemesi ve devletimizin bekası için #Hayır demek vatanseverliğimiz gereğidir. 

Mehmet Soral
soralmehmet@hotmail.com