24 Haziran 2016 Cuma

BİR YAŞAR NURİ GELDİ GEÇTİ

Prof..Dr. Yaşar Nuri Öztürk Hak'a yürüdü. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun inşallah.
Şakirin Camiindeki cenazesine katıldım. Malum bugün aynı zamanda cuma namazı vardı. camiinin içi de, dışı da adeta tamamen dolmuştu.
 ...
Ve acı olan da neydi biliyormusunuz; cuma namazını kılmadan önce camii hocasının verdiği vaaz sırasında bu kadar yoğun kalabalığın niçin bu camide bir araya geldiklerini bildiği halde ''Merhuma Allah rahmet eylesin'' dilek ve temennide bulunmaktan özellikle kaçınmasıdır. Bu hal olsa olsa bir öfkenin, kinin yansımasıdır diye düşünüyorum.
..
Başka milletleri bilemem ama Türk-İslam geleneğinde eğer musalla taşında bir cenaze varsa kılınacak vakit namazından önce veya sonra camii imamı bişekilde ''Allah musalla taşında bekleyen meftaya rahmet eylesin'' der. Bu gelenek İslam edep ve adabı gereğidir. Bu dini gelenekten bihaber din adamlarının insan sevgisinden bahsedebilmeleri mümkünmüdür Allah aşkına.
...
Ve bir de CHP'li dostlardan ricam; lütfen zırt pırt şu alkışı ve en ufak terslikte protesto işini bıraksınlar. Bu hal orada bulunma nedeninizle çelişiyor. Merhum Hoca size çok şey anlattı, çok da faydalı oldu; daha da olacaktı ama bırakmadınız ki.

...
Hayatımda etkilendiğim belki de önemli üç beş insandan birisidir. "Allah ile aldatmak" sözünü ilk duyduğumda şimşeğin kafamda çaktığı andan itibaren bir çok ön kabulüm olan şeyleri tekrar tekrar gözden geçirmeme neden olmuştur. İmanımı kuvvetlendiren gerekçeleri O'nun sayesinde daha gerçekçi ve makul nedenlere dayandırdığımda müthiş bir rahatlama hissetmiş, aynı zamanda özgüvenim artmıştı. O insan sürekli Allah korkusundan ziyade Allah sevgisini telkin ederek, insanlara umut aşılamış, güven vermiştir.
...
İslam dinini yüzyıllar öncesinden gelen "Nakli ilimler"in sultasından kurtararak, pozitif ilmin ışığında "Akli ilimlerin" penceresinden anlatmaya çalışmış ve muvaffak olmuştur. Klasik bir ilahiyatcı olmadigindan anlattığı her şey adeta bir manifesto niteliğindeydi. Müslümanların ufkunu aćtığı için her söylediği, anlattığı şeyler dikkat çekiyor; din bezirganları sermayeden olma korkusu ile ona saldırarak, adeta linç etmeye çalışıyorlardı. Özellikle belli bir İslamcı(Dinci) görüşün arka bahçesi olmayı red ettiği, hatta eleştirdiği için sürekli haksızlığa uğramıştır. Çünkü o birilerinin günahlarına meşru gerekçeler uydurmak için fetvayı verecek bir ilahiyatcı olmamıştır.CHP de siyaset yapmış olması kendisi için değil ama elbette CHP için bir şanstı. CHP üzerine yapışıp kalmış olan bazı algıların kalkmasına vesile olmuştur.
...
Cumhuriyet değer ve kazanımları aleyhine konuşmayan, hatta her vesile ile övgü ile bahseden ender ilahiyatcılardan birisiydi.
...
Düşüncelerini yeterince anlatamama, belki anlaşılamama veya gelenekselleşmiş ve tabu haline gelmiş algıları, alışkanlıkları ortadan kaldırmak için verdiği savaştaki yanlızlığı ve çaresizliği onu biraz agresif yapmıştı. Son derece milli düşünen, milliyetçi birisiydi. Tekraren Allah rahmet eylesin, Peygamber Efendimiz (S.A) ile komşu olsun inşallah.
Mehmet Soral

soralmehmet@hotmail.com