30 Haziran 2015 Salı

EMRE KONGAR DEMİŞ Kİ...?

Emre Kongar demiş ki;
''Erdoğan’ın kişisel olarak temsil ettiği AKP’nin dinci otoriterlik anlayışına karşı seçmen, etnik bir partiyi, HDP’yi barajın üstüne taşımış, bir başka etnik kökenli partiyi, MHP’yi de güçlendirmiştir. ''
...
Sen halt etmişin Emre Kongar. Anlı şanlı sosyolog olacaksın; üstüne üstlük sakalınla bunu kaşarlıyacaksın(!) sonra da Türk milletini, sahibi olduğu ülkede ''etnik'' azınlık statüsüne düşüreceksin.
Beyefendi Türkiye de yaşayan hiç bir Boşnak, hiç bir Arnavut, hiç bir Çerkez veya hiç bir Gürcü'nün ben Kürdüm dediğine şahit oldun mu; veya bir Kürdün ben Çerkez'im dediğine şahit oldun mu? Ama aynı insanların hiç rahatsızlık duymadan ''ben Türküm'' dediklerine hep beraber şahit oluyoruz değil mi? İşte etnik kimlik ile millet arasındaki farkın gizemi burada. Dolayısıyla ‘’etnik kökenli MHP’’ sözünüze itibar etmek, ciddiye almak mümkün değil. MHP’nin yaptığı etnik milliyetçilik değil, ‘’Türk milleti’’ için yapmış olduğu milliyetçiliktir; yani senin etnik kimliğin nedir bilemem ama seni de içine alan sevginin tezahürüdür Türk milliyetçiliği. Ben sosyolog falan değilim ama aradaki farkın senin iddia ettiğin gibi etnik mesele olmayıp, tamamen ''millet'' kavramının tarifinden kaynaklandığını ''bilim adamı cahilliğim'' olmadan da anlayabiliyorum.

''Türklük'' ismi etnik bir ifade değil, belki bin yıldır veya daha öncesinden beridir bu topraklarda yaşamış, mührünü basmış, büyük bedeller ödeyerek buraları yurt edinebilmiş bir iradenin, kültürün ete kemiğe bürünmüş halidir.

Aslında bu tür yanlışlar, anlamlandırmalar çok yapılıyor ama bunun özellikle bir bilim adamı tarafından yapılıyor olmasının bilgisizlikten ziyada kasdi olduğunu düşünüyorum. Osu, busu, şusu; velhasıl önüne gelen Türklüğümüze saldırıyorlar; bazıları bilerek, bazıları da Emre Kongar gibi mesajlarının içine gizlenerek yapıyorlar.
Mehmet Soral
soralmehmet@hotmail.com